Kokos doceniany jest od dawna. Stosowany jest w gastronomii, produkcji przemysłowej, upiększaniu. W wielu krajach uważany jest za roślinę, która jest źródłem zdrowia i piękna. Może być spożywany na surowo lub jako składnik potraw gotowanych.
Kokos ma delikatny i wyrafinowany smak. Ze śnieżnobiałego owocu wytwarzane jest mleko kokosowe, które dopełnia smak sosów, zup, mięsa albo stanowi bazę owsianki czy zdrowych koktajli odchudzających. Jest ono lekkostrawne, bogate w witaminy. Bardzo dobrze gasi pragnienie, Woda kokosowa obniża ciśnienie i redukuje stres.
Z miąższu kokosa powstaje mąka kokosowa. Ma dużą zawartość błonnika i białka z małą zawartością węglowodanów. Można wykorzystać ją do pieczenia ciasteczek. Z orzecha kokosowego powstaje olej kokosowy, wykorzystywany w kuchni albo w nawilżaniu. W kosmetyce i przemyśle stosuje się węgiel kokosowy, który działa oczyszczająco.